Het verbranden van tokens uitgelegd

Het verbranden van tokens uitgelegd

In het kort betekent het verbranden van tokens het permanent uit de omloop verwijderen van bestaande cryptocurrency munten. In het Engels wordt deze veel gebruikte praktijk token burning genoemd. Wat is het precies? Hoe werkt het? En waarom wordt het gedaan?

Wat is tokens verbranden precies?

Tokens verbranden is een opzettelijke actie van de makers van de munt om een specifiek aantal van de totale beschikbare tokens uit de circulatie te halen. Er zijn verschillende redenen om tokens op deze manier te branden, maar over het algemeen is de beweging bedoeld voor deflatie doeleinden.

Hoewel grotere blockchains zoals Bitcoin en Ethereum dit mechanisme meestal niet gebruiken, wordt token burning vaak gebruikt door altcoins en kleinere tokens om de omloop te controleren – iets wat beleggers prikkelt. Kijk voor een overzicht van beschikbare coins op Bitvavo.

Hoe werkt het?

Hoewel het concept eenvoudig is, kan token burning op verschillende manieren worden uitgevoerd. Het doel is om het bestaande aantal beschikbare tokens te verminderen. Hoewel het woord het insinueert, worden de munten niet letterlijk verbrand. Ze worden onbruikbaar gemaakt voor de toekomst.

Sommige ontwikkelaars kopen eenmalig valuta terug, anderen geven er de voorkeur aan om periodiek munten te verbranden met vaste of variabele intervallen en volumes. Om dit te doen, worden de handtekeningen van de tokens in een onherstelbare openbare portemonnee geplaatst die bekend staat als een eater address. Dit afval adres is openbaar en de status van deze munten wordt gepubliceerd op de blockchain.

Waarom verbranden bedrijven tokens?

De meeste cryptocurrencies gebruiken het om de waarde van de munt stabiel te houden en om handelaren te prikkelen. Succesvolle munten kun je verhandelen bij Bitvavo. Een andere veelvoorkomende reden is om de waarde van elk token te verhogen middels vermindering van het aanbod te verminderen.

Plaats een reactie